26 febr. MITES ALIMENTARIS A LA NOSTRA DIETA
En relació als mites alimentaris, existeixen llegendes sobre certs aliments sense cap fonament científic. Ens alimentem d’ells des que naixem i rebem informació a través de molts mitjans que ens informen sobre quins aliments ens convenen o quines ens perjudiquen, quina dieta és més efectiva, …. Tots aquests mites poden influir en el nostre comportament alimentari i, com a conseqüència d’això, afectar la nostra salut.
Des de l’Espai Salutis de Betula Alba, la nostra nutricionista, Cristina Mir Balagueró ens informa sobre la falsedat d’alguns mites alimentaris molt estesos.
Hi ha olis que són més light que altres. FALS
Tots els olis aporten la mateixa quantitat de calories (900 calories per 100grams). Que un oli sigui més fluid o més líquid que un altre és causa de la seva composició en àcids grassos, no de la quantitat de calories, per tant, l’oli d’oliva engreixa igual que l’oli de gira-sol
L’oli d’oliva és de consum lliure, es pot utilitzar sense restriccions. FALS
L’oli d’oliva és molt saludable a causa del tipus de greix que porta, però aporta les mateixes calories que qualsevol altre greix, per tant, no podem abusar d’ell sobretot en casos de sobrepès o obesitat.
La verdura sempre és baixa en calories. FALS
Si aquesta verdura la saltegem, o la gratinem o, simplement li posem una quantitat elevada d’oli d’oliva, aquesta augmenta considerablement l’aportació de calories.
La verdura no conté colesterol. VERITAT.
Cap verdura aporta colesterol, al contrari, a causa de la fibra que porta, ajudarem a regular els nivells de colesterol a la sang.
Menjar la fruita de postres engreixa més. FALS
La fruita aporta la mateixa quantitat de calories si es pren al matí o a la tarda o a la nit abans o després de dinar. Sí que és veritat que si es pren abans de menjar sadolla i d’aquesta manera no es menja tanta quantitat a l’hora de dinar o de sopar.
No hi ha límit en el consum de fruita diària. FALS.
La fruita en general aporta gran quantitat de sucre. En general es recomana consumir unes 3 peces de fruita al dia.
La soja es considera un llegum. VERITAT.
La soja la considerem com un llegum suprema ja que, es considera al mateix temps, aliment i medicament. Es comercialitza en diferents formats: batuts, tofu, salsa, lecitina de soja, brots de soja, oli de soja, etc. Té molts efectes beneficiosos; ajuda a reduir el colesterol, alleuja els dolors de la menstruació i la menopausa, ajuda a regular la funció intestinal, entre d’altres.
La major part de la població deixa de menjar pa quan volen baixar de pes pensant que el pa engreixa; res més lluny de la realitat; el pa, com tots els aliments, excepte l’aigua, és una font important d’hidrats de carboni, i en conseqüència, d’energia.
Tots els hidrats de carboni aporten al nostre cos 4 calories per gram. Per tant, quan mengem pa, estem rebent energia i calories; el problema no és tant el pa sinó el que acompanya al pa: embotits, mantega, sucs, … aquests aliments sí que porten més calories.
El pa blanc engreixa més que el pa integral. FALS
L’única diferència entre el pa blanc i l’integral és la farina amb la qual estan elaborats.
El pa blanc està elaborat amb farina de blat refinada, i el pa integral està fet amb farina de cereals sense refinar, per tant aporta més quantitat de fibra, vitamines i minerals, la qual cosa produeix més sensació de sacietat i afavoreix el trànsit intestinal.
Beure aigua durant els àpats engreixa. FALS
L’aigua no aporta cap caloria, per tant no engreixa ni quan la prenem abans ni durant els àpats.
Beure molta aigua aprima. FALS
Acabem de dir que beure aigua no engreixa, però tampoc aprima; el que passa és que l’aigua ens omple l’estómac i ens dóna la sensació de plenitud.
Els llegums ens animen quan estem tristos. VERITAT.
Els llegums aporten una quantitat important de vitamina B, la qual reforça el sistema nerviós. Són aconsellables en períodes d’estrès.
Si voleu tenir més informació sobre una bona alimentació i una dieta equilibrada, no dubteu en posar-vos en contacte amb el servei de nutrició.