29 març PANADONS PER SETMANA SANTA
És típic de Lleida i de la Franja de Ponent, fer “panadons” per Setmana Santa.
Segons la tradició és típic consumir-los per Setmana Santa ja que, segons la religió cristiana, durant aquests dies no es podia menjar carn.
Avui en dia es continuen fent a les cases i els més típics són els d’espinacs, amb panses i pinyons, i si sou més de dolços, els més típics són els de carabassa.
Per fer els “panadons” podem fer la massa o comprar pasta de pa a la fleca i acabar-los de fer a casa.
A Betula Alba ens agrada seguir les bones tradicions, i si són de menjar, millor. És per això que la tarda del Dijous Sant vam convidar a la Lidia Brosed que ens va fer una demostració de com fer “panadons” típics per aquestes festes.
Ens va ensenyar a fer la massa i a emplenar-la d’espinacs i altres de carabassa, que són els de tota la vida. Però a més ens va mostrar uns “panadons” diferents farcits de xocolata o de canyella i pinyons.
La Lidia ens va ensenyar la seva recepta elaborada a força d’anys d’experiència i pràctica.
La seva recepta per fer la massa porta els següents ingredients:
4 ous
¾ d’un got d’oli
¼ d’un got d’anís
una mica de sal
2 cullerades de sucre
ratlladura d’1 llimona
1 kg de farina
¾ d’un got de llet
24g de llevat
Un cop barrejats els ingredients, anem pastant fins que ens quedi una massa compacta, que dividirem en porcions i deixarem reposar unes hores. Després estendrem la massa en porcions per poder començar a omplir els “panadons”.
Per al farciment d’espinacs necessitem espinacs frescos rentats, pinyons i panses i un raig d’oli d’oliva.
Per al farcit de carbassa necessitem tallar la carbassa a tires molt fines i deixar-la macerant la nit anterior amb sucre i anís. A l’hora de posar el farcit, cal posar a la massa una mica de canyella.
Un cop farcits, els tanquem i posem al forn, prèviament escalfat a 170º durant 10 minuts. En treure’ls, per sobre dels “panadons” d’espinacs es feta una mica d’oli d’oliva, i en els de carabassa, es feta un rajolí d’anís.
Us atreviu a fer-los? aquí us deixem les fotos perquè tingueu una mica d’ajuda.
Nosaltres ja els hem provat, gràcies a Lidia i als seus grans ajudants, els nostres residents van poder gaudir d’aquesta tradició en el sopar de Divendres Sant.